Opis špilje Vjetrenica

Opis špilje Vjetrenica

Glavni kanal: prostire se horizontalno od početka do kraja. Iznad njega uzdižu se vertikalni kanali, dimnjaci, koji ga povezuju s topografskom površinom, a ispod njega nekoliko nižih sustava kanala poput Donje Vjetrenice i Absolonova kanala. Prvih 150 metara špilja je niska i većim dijelom orijentirana od sjeveroistoka prema jugozapadu, a potom se razvija u širok i prostran kanal koji od prostrane dvorane daljih 600 metara koljenasto slijedi glavni smjer od sjeverozapada prema jugoistoku. zatim ide na jug do kraja Skrivenog glavnog kanala.

Od ulaza do Vrata - Prva dvorana: dugačka je oko 40 metara, široka 10-15 metara. Završava Vratima, okruglastim prolazom promjera oko 2,5 metra, nastalim erozijom.

Rogljasta dvorana: preko 20 metara šira nego duža. ona nas uvodi bočno u Prostranu dvoranu Raskrsnicu, dugu preko 100 a široku između 10-15 metara.Rogljasta dvorana: preko 20 metara šira nego duža. ona nas uvodi bočno u Prostranu dvoranu Raskrsnicu, dugu preko 100 a široku između 10-15 metara.

Vilino guvno: mitološka povijest Vjetrenice opisana u straim tekstovima odigravala se na ovom mjestu. jakov Sorkočević 1582.godine piše: "Žitelji tamošnjeg kraja kažu da u toj špilji žive nimfe koje mi u našem jeziku zovemo vile i da tu noću priređuju svoje plesove i u toj pećini da sviraju..."

Vilino guvno

Nakapni stupci: smješteni su na oko 110 metara od ulaza.

Nakapni stupci

Donja Vjetrenica: splet od ukupno 370 metara kanala. Niža je i pruža se na suprotnu stranu od Glavnog kanala, prema sjeverozapadu. Dopire pod ulaz u Vjetrenicu. U njoj je nekoliko stalnih jezera u kojim aje mnoštvo životinjskog svijeta beskralježnjaka.

Donja Vjetrenica

Pjati: od ulaza u Donju Vjetrenicu Glavni kanal do 130 metara prekrivaju kaskadne kamenice, prozvane Pjati koje vode do sporednog kanala čiju glavnu špilju čini Zlatna dvorana.

Pjati

Zlatna dvorana: simbol Vjetrenice.

Zlatna dvorana

Treće kalcitno jezero: prva stalna vodena površina smještena na oko 480 metara od ulaza.

Tursko groblje: skupina stalagmita nataloženih na glinenu podlogu koji oblikom podsjećaju na muslimanske nadgrobne spomenike.

Tursko groblje

Hajdučki stol: umjetno napravljen kameni stol i nekoliko kamenih sjedišta gdje završava turistički dio staze.

Hajdučki stol

Gašparovićev kanal: sporedni kanal koji se nakon nekoliko desetaka metara širi u Duboku dvoranu.

Duboka dvorana: ima oblik obrnute piramide, kroz čije se dno može ući u Absolonov kanal, a lijevo pod stropom u sporedni Radovanovićev kanal.

Drugi pjati: novi niz sigastih kamenica koji započinje iza Hajdučkog stola.

Radovanovićev kanal: malo je duži od 220 metara i završava sifonskim Crnim jezerom.

Absolonov kanal: najveći sporedni kanal Vjetrenice u koji se ulazi kroz Radovanovićeva kanala. Njegov tlocrt podsjeća na nepravilni polukrug ukupne dužine oko 685 metara. Ime je dobio po češkom speleologu Karelu Absolonu. Započinje Gornjim jezerom iz kojega istječe Absolonov potok koji teče cijelom dužinom kanala i ulijeva se ispod saljeva na kraju kanala.

Sigov dolac: skupina siga, nalazi se na lijevoj strani Glavnog kanala, 920 metara od ulaza.

Sigov dolac

Treći pjati: iza Sigovog doca više se ne obnavljaju.

Sifon: ulegnuto mjesto Glavnog kanala za kojim se i strop spusti na 120 cm visine (1003 m od ulaza). Tokom zime ovdje Vjetrenica potpuno potone i prolaz je dalje nemoguć.

Malo jezero sa saljevom Orgulje: neposredno iza Sifona

Bermudski trokut: Na oko 1100 metara Glavni kanala širi se u Novu dvoranu, ispunjenu obrušenim kamenim blokovima koji djelomično ograničavaju protok vode. Događalo se da ondje voda zimi naplavi barke koje ostanu na Velikom jezeru.

Visoki kanal: na oko 1200 metara od ulaza Glavni kanal pod pravim kutom skreće lijevo, a staza produžuje u Visoki kanal. Više apsolutne visine od Glavnog kanala i djelomično je jako iskićen makaronima i slonovačastim sigama.

Makaroni

Veliko jezero: na 1250 metara od Glavnog kanala. Sa 180 metara najveća je vodena površina Vjetrenice. Ima krivudav tlocrt kojem s desne strane prilaze tri kraka Visokog kanala.

Veliko jezero

Dolina suza: galerije siga (1460 metara od ulaza).

Četvrti pjati: Oni nastaju ispod saljeva Vododjelnica (1500 metara od ulaza).Iznad njega tri su dimnjaka kojima po kišama dotiče voda i jednim dijelom odlazi prema sjeveru, i ulijeva se u Veliko jezero, a drugim dijelom Glavnim kanalom teče prema jugu. Dakle, ovo mjesto je granica sljevova unutar Vjetrenice. U sljedećih nekoliko desetaka metara kanal skreće prema istoku pa nakon nekoliko desetaka metara prema jugu i tako nastavlja do kraja.

Kameni buk: na oko 1685 metara od ulaza.

Leopardov kanal: oko 250 metara dug vrlo uzak kanal s Leopardovim potokom.U unutrašnjosti tog niskog kanala pronađen je cjelovit kostur leoparda.

Malo olujno more: na ulazu u kanal smještena je površina jezerca koju snažan hladan vjetar stalno drži namreškan.

Saljev visećih jezera: (1735 m od ulaza) niz koji pritječe manji stalni potok i ulijeva se u Leopardov potok.

Cvijićeva dvorana: s 200 metara dužine najprostranija dvorana Vjetrenice, cijela je ispunjenu kršjem koje formira 60 metara visoko Požovo brdo.

Visoki zasigani kanal: kojeg zatvara Veliki sigasti saljev, kalcitna nakupina nije posve istražena ali neki speleolozi pretpostavljaju da bi mogla biti najveća u Vjetrenici. Pored njega, nalijevo, skreće se u Pločasti kanal, a kroz njega se može provući u Velški kanal. Ime je dobio po južnovelškom speleološkom klubu (SWCC) koji ga je otkrio 1968, zajedno s Leopardovima kanalom. Nakon 240 metara Velški kanal se završava, pa se za nastavak špilje treba vratiti u Cvijićevu dvoranu, ondje naći 50x70 centimetara uzak prolaz između kršja i stijene – Prkno – i kroz njega ući u Skriveni glavni kanal.

Skriveni glavni kanal: nastavak Glavnog kanala koji je odvojen zarušenim blokovima. Ondje Vjetrenice doseže promjer preko 130 metara.

Stiks: potočić u Skrivenom glavnom, vjerojatno nastavak Leopardova potoka.

Bijeli saljev: (2100 metara od ulaza) čije se kamenice – pjati – rasprostiru 50 metara preko Skrivenog glavnog kanala.

Ravanjski kanal: 2004 istražen u ukupnoj dužini od oko 400 metara. Iz njega se izlijava potok.

Duboko jezero: (2470 metara), smješteno u Skrivenom glavnom kanalu. Iznad njega brastu ogromni kameni blokovi koji u potpuno zatvaraju dalje prodor Vjetrenice.

Mistični svijet dostupan svima

Špiljski bonton

 1. Nosite duge hlače i planinarske cipele. Nikako sandale ni cipele koje se kližu.
 2. Uvijek budite uz vodiča, ne udaljavajte se od grupe.
 3. Ako se osjećate umorno, obavijestite vodiča.
 4. Ne ostavljajte smeće, ne zaboravite da je zaštićeni ekosustav visoke vrijednosti.
 5. Nije dopušteno uvesti ljubimce.
 6. Ne uzimajte rekvizite iz špilje!
 7. Ne preporučuje se posjet djece mlađe od 4 godine, osoba s klaustrofobijom i onih s poteškoćama u kretanju.
 8. Zahvaljujemo na razumijevanju!

Špilja Vjetrenica Info

#1 u svijetu
po bioraznolikosti
7.014m
ukupna duljina kanala
600m
uređenih staza
11,6°C
prosječna godišnja temperatura

Što kažu naši posjetitelji

 • Bojana, OŠ Bosansko Grahovo

  Prolazak kroz Vjetrenicu i razgledavanje je jedno novo iskustvo za mene. Bilo mi je prelijepo i ne znam što još reći jer nema tih pridjeva koji mogu opisati tu ljepotu.

Enjoy the best things to see in Zavala with a plan including Vjetrenica
Upotreba kolačića
Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje kolačiće (eng. cookies). Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića.