Kulturno-povijesne vrijednosti

Kulturno-povijesne vrijednosti

Na privremenoj listi nacionalnih spomenika BiH na području Općine Ravno nalaze se:

 • Crkva sv. Mitra sa starim grobovima, Ravno
 • Crkva sv. Roka, Trebinja
 • Manastir Zavala, Zavala
 • Crkva sv. Petra - ostaci katoličke crkve, Zavala

Prapovijesno razdoblje zasada obilježavaju slučajni nalazi keramike (Vjetrenica, Orlovica) i nalazišta brončanog i željeznog doba s karakterističnim naseljima- gradinama i grobovima u obliku kamenih humaka-gomilama.

Bez sustavnih istraživanja teško je bliže datirati gradinska naselja kojima je zajedničko položaj na uzvisini, zaštićenost suhozidom i pojava tzv. gradinske keramike.

Na gradinama se često kontinuitet života može pratiti od brončanog i željeznog doba do uspostave rimske vlasti.Gradinska naselja su evidentirana u Čvaljini, Orahovom Dolu, Golubincu i Zavali.

Nalaz kasnoantičke- ranokršćanske grobnice u Golubincu svjedoči o kontinuitetu naseljavanja ovog prostora.

Najviše materijalnih svjedočanstava na ovom području ostavilo je srednjovjekovno razdoblje i to u vidu grobova pod stećcima.

Većina stećaka je kvalitetne obrade i raznovrsne ornametike što svjedoči o visokim duhovnim i materijalnim dometima srednjovjekovnog stanovništva, a njihova brojnost ukazuje na značajniju naseljenost ovog kraja u predtursko doba.

Zastupljeni su svi karakteristični oblici ove vrste kamenih nadgrobnih spomenika, od amorfnih primjeraka do vrhunski obrađenih sanduka, sljemenjaka i ploča, uz raznovrstan repertoar motiva.

Nekropole stećaka s ovog područja su Zavala - Crkvina, Belenići - Groblje, Kijev Do - Groblje, Orahov Do - Donje polje, Golubinac - Groblje, te srednjovjekovni grobovi ispred spilja Vjetrenice i Orlovice, sa oko osamdeset spomenika.

Na položaju Crkvina u Zavali nalaze se arheološki ostaci predromaničke crkve, po tradiciji posvećene sv. Petru. Ima status nacionalnog spomenika BiH.

Manastirska crkva Vavedenja Bogorodice u Zavali je graditeljska cjelina koja se sastoji od crkve sa zvonikom, podzida s pristupnim tunelom i terasom, novog konaka, čatrnje, stare škole i pećina (isposnica).

Ima status nacionalnog spomenika BiH.

Mistični svijet dostupan svima

Špiljski bonton

 1. Nosite duge hlače i planinarske cipele. Nikako sandale ni cipele koje se kližu.
 2. Uvijek budite uz vodiča, ne udaljavajte se od grupe.
 3. Ako se osjećate umorno, obavijestite vodiča.
 4. Ne ostavljajte smeće, ne zaboravite da je zaštićeni ekosustav visoke vrijednosti.
 5. Nije dopušteno uvesti ljubimce.
 6. Ne uzimajte rekvizite iz špilje!
 7. Ne preporučuje se posjet djece mlađe od 4 godine, osoba s klaustrofobijom i onih s poteškoćama u kretanju.
 8. Zahvaljujemo na razumijevanju!

Špilja Vjetrenica Info

#1 u svijetu
po bioraznolikosti
7.014m
ukupna duljina kanala
600m
uređenih staza
11,6°C
prosječna godišnja temperatura

Što kažu naši posjetitelji

 • Antonija, OŠ Bijakovići

  Jako mi se svidjela pećina Vjetrenica. Svidjelo mi se kada je pjevala vila a vodička Helena jako je mila. Bilo mi je dobro i sve mi se svidjelo jako, a hodati u Vjetrenici nije bilo lako. Svi smo na nekom mjestu sklizali i do zanimljivih detalja stizali.

Enjoy the best things to see in Zavala with a plan including Vjetrenica
Upotreba kolačića
Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje kolačiće (eng. cookies). Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića.