Posjeta ministra Hadžiomerovića općini Ravno

27.04.2015.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK Zlatko Hadžiomerović posjetio je Općinu Ravno gdje se sastao sa načelnikom Andrijom Šimunovićem i predsjednicom Općinskog vijeća Stanom Burić.

Tokom sastanka razgovaralo se o svim aspektima moguće saradnje između ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK i Općine Ravno. Ministar Hadžiomerović je izrazio podršku vodećim ljudima ove općine navodeći da naš kanton ne koristi dovoljno turistička i kulturna bogatstava kojima obiluje ova općina.

Ministarstvo će uputiti pismo preporuke školama i time im skrenuti pažnju na pećinu Vjetrenicu. „Mislim da je Vjetrenica nepoznanica našoj djeci, a u blizini je većini općina. Bitno je da naša djeca prvo upoznaju okolinu u kojoj se nalazi, jer mi imamo situaciju da generacije završe osnovnu, pa čak i srednju školu, a da pritom ne vide većinu prirodnih i kulturnih bogatstava svoh neposrednog okruženja. Izlet u Vjetrenicu djeci može biti puno zanimljiviji od odlaska u neke urbane djelove BiH, jer ova pećina je ipak svjetska turistička atrakcija.“, smatra Hadžiomerović.

Vodstvo općine upoznalo je ministra Hadžiomerovića sa stanjem na ovom terenu navodeći da je slab natalitet i odliv mladih najveći problem. Međutim općina poduzima sve korake kako bi se takav negativni trend promjenio, stimulirajući stanovnike Ravnog različitim poticajnim mjerama.

Mistični svijet dostupan svima

Špiljski bonton

  1. Nosite duge hlače i planinarske cipele. Nikako sandale ni cipele koje se kližu.
  2. Uvijek budite uz vodiča, ne udaljavajte se od grupe.
  3. Ako se osjećate umorno, obavijestite vodiča.
  4. Ne ostavljajte smeće, ne zaboravite da je zaštićeni ekosustav visoke vrijednosti.
  5. Nije dopušteno uvesti ljubimce.
  6. Ne uzimajte rekvizite iz špilje!
  7. Ne preporučuje se posjet djece mlađe od 4 godine, osoba s klaustrofobijom i onih s poteškoćama u kretanju.
  8. Zahvaljujemo na razumijevanju!

Špilja Vjetrenica Info

#1 u svijetu
po bioraznolikosti
7.014m
ukupna duljina kanala
600m
uređenih staza
11,6°C
prosječna godišnja temperatura

Što kažu naši posjetitelji

Enjoy the best things to see in Zavala with a plan including Vjetrenica

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Nastavkom pregledavanja stranice slažete se sa korištenjem kolačića.