Obilne padaline i rast podzemnih voda u Popovom polju uzrokovale veliku štetu u špilji Vjetrenici

19.10.2015.

Špilja Vjetrenica je dio sustava podzemnih voda Popovog polja rijeke Trebišnjice, ponora u Popovom polju te čitave te krške regije. Prošloga tjedna dogodila se nezapamćena katastrofa u špilji Vjetrenici jer je voda umjesto uobičajenog smjera prema Jadranskom moru iz Velikog jezera (najveće podzemno jezero u svijetu, 1350m udaljeno od ulaza u špilju), poput snažne buice išla prema vani u smjeru Popovog polja. Snaga te ponovno oživljene rijeke vidljiva po šteti koja je nanesena. Još uvijek nije završena stručna procjena, ali smatra se da su štete ogromne obzirom da su uništen električne instalacije. Poznato je da je špilja bogata po bioraznolikosti pa će stučnjaci procijeniti i utjecaj ove katastrofe na životinjske vrste, a pogotovo na čovječju ribicu i ostale endemske vrste u Vjetrenici.

Potrebno je uključiti sve institucije koje će pomoći u saniranju štete. Također su otkazane posjete najavljenim grupama posjetitelja turističkim agencijama. Špilja je otvorena za posjete prije pet godina, a sad se ponovno treba rekonstuirati. Vjetrenica je nositelj i temelj turitičkog razvoja regije, što znači da sve radnje oko njezinog ponovnog prilagođavanja turističkim posjetima treba započeti iz početka.

Nije zapamćena ovakva elementarna nepogoda, koja je izazvala ovakvu štetu u samoj špilji. Mole se svi zainteresirani da s razumijevanjem prihvate ovu vijest, a bit će informirani i preko stranice špilje vjetrenica.ba i putem medija kad će moći organizirati posjet špilji.

Mistični svijet dostupan svima

Špiljski bonton

  1. Nosite duge hlače i planinarske cipele. Nikako sandale ni cipele koje se kližu.
  2. Uvijek budite uz vodiča, ne udaljavajte se od grupe.
  3. Ako se osjećate umorno, obavijestite vodiča.
  4. Ne ostavljajte smeće, ne zaboravite da je zaštićeni ekosustav visoke vrijednosti.
  5. Nije dopušteno uvesti ljubimce.
  6. Ne uzimajte rekvizite iz špilje!
  7. Ne preporučuje se posjet djece mlađe od 4 godine, osoba s klaustrofobijom i onih s poteškoćama u kretanju.
  8. Zahvaljujemo na razumijevanju!

Špilja Vjetrenica Info

#1 u svijetu
po bioraznolikosti
7.014m
ukupna duljina kanala
600m
uređenih staza
11,6°C
prosječna godišnja temperatura

Što kažu naši posjetitelji

  • Bojana, OŠ Bosansko Grahovo

    Prolazak kroz Vjetrenicu i razgledavanje je jedno novo iskustvo za mene. Bilo mi je prelijepo i ne znam što još reći jer nema tih pridjeva koji mogu opisati tu ljepotu.

Enjoy the best things to see in Zavala with a plan including Vjetrenica

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Nastavkom pregledavanja stranice slažete se sa korištenjem kolačića.