FPMOZ i JP Vjetrenica potpisali dugoročni sporazum o suradnji

04.05.2017.
FPMOZ i JP Vjetrenica potpisali dugoročni sporazum o suradnji

Danas je u Ravnom potpisan sporazum o dugoročnoj suradnji između Fakulteta prirodoslovno matematičkih i odgojnih znanosti i JP Vjetrenica. Sporazum su potpisali direktorica javnog poduzeća Vjetrenica Ana Soldo i dekan prof.dr. sc Mario Vasilj, a isti se temelji na suradnji u znanstveno-istraživačkim projektima, razvoju ideja, koncepata te stručnim i edukativnim aktivnostima koje će biti od koristi studentima i znanstvenoj zajednici.

Nazočili su doc.dr. sc Mirjana Miličević, dr.sc.Tomo Volarić, doc.dr. sc Sanja Tipurić i prof.dr.sc. Zora Pilić sa FPMOZ-a.

Vjetrenica je najpoznatija spilja u Bosni i Hercegovini, zaštićeni spomenik prirode i turističko odredište u jugoistočnom dijelu Hercegovine. Zaštićeni je spomenik prirode od 1950. godine, a 1981. proglašena geomorfološkim rezervatom prirode. Sa ukupno 6.700 metara podzemnih kanala Vjetrenica je podjednako zanimljiva u ekološkom, geomorfološkom i ekonomskom smislu.

S obzirom na prirodoslovnu komponentu znanosti koju posjeduje Fakultet prirodoslovno matematičkih i odgojnih znanosti, suradnja s JP Vjetrenica otvorit će novu bazu za istraživanja i praksu studentima. Također, znanstvenicima i mladim istraživačima stvorena je podloga za brojne projekte.

Mistični svijet dostupan svima

Špiljski bonton

 1. Nosite duge hlače i planinarske cipele. Nikako sandale ni cipele koje se kližu.
 2. Uvijek budite uz vodiča, ne udaljavajte se od grupe.
 3. Ako se osjećate umorno, obavijestite vodiča.
 4. Ne ostavljajte smeće, ne zaboravite da je zaštićeni ekosustav visoke vrijednosti.
 5. Nije dopušteno uvesti ljubimce.
 6. Ne uzimajte rekvizite iz špilje!
 7. Ne preporučuje se posjet djece mlađe od 4 godine, osoba s klaustrofobijom i onih s poteškoćama u kretanju.
 8. Zahvaljujemo na razumijevanju!

Špilja Vjetrenica Info

#1 u svijetu
po bioraznolikosti
7.014m
ukupna duljina kanala
600m
uređenih staza
11,6°C
prosječna godišnja temperatura

Što kažu naši posjetitelji

 • Duje, Split

  Nevjerojatna špilja! Kad uđeš, imaš osjećaj kao da si na nekom drugom planetu. Prvih pedesetak metara je malo nizak strop ali kad to prođeš, ušao si u svijet iz bajke. Na prvi pogled sve miruje a onda čuješ kap po kap vode koja gradi ove čudesne stalaktite i stalagnite! Obavezno posjetiti!!

Enjoy the best things to see in Zavala with a plan including Vjetrenica

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Nastavkom pregledavanja stranice slažete se sa korištenjem kolačića.