LONELY PLANET: Vjetrenica u 10 europskih mjesta koje treba vidjeti u 2019

23.05.2019.
LONELY PLANET: Vjetrenica u 10 europskih mjesta koje treba vidjeti u 2019

Bez obzira na to jeste li zainteresirani za promatranje divljih životinja u njihovu prirodnom staništvu, vožnju po ledenjačkom jezeru ili uživanje na planinskim vrhuncima, slovačke Visoke Tatre pravo su mjesto za posjet u 2019. godini. Taj planinski lanac putnički stručnjaci s Lonely Planeta stavili su na prvo mjesto ljestvice trenutačno najuzbudljivijih mjesta za posjet u Europi.

Na drugom mjestu ljestvice našao se glavni grad Španjolske, koji ima jedan od najboljih noćnih života na Starom Kontinentu. Slijedi ga sjeverna obala Islanda uz Arktički krug duga oko 800 kilometara, uz koju se isprepliću živopisna mjesta prepuna zanimljivih prirodnih čuda u kojima ne morate stajati u redu da biste ih vidjeli, kao što je to slučaj u razvikanijoj okolici Reykjavika, donosi punkufer.dnevnik.hr.

Hercegovina zauzima četvrto mjesto na ljestvici 10 najuzbudljivijih europskih mjesta za posjet u 2019. godini. Putnički stručnjaci s Lonely Planeta posebno ističu Mostar i posjet njegovom veličanstvenom Starom mostu, koji svakoga ljeta privlači veliki broj gostiju, a savjetuju i prolazak biciklističkom rutom Ćiro, uživanje u srednjovjekovnim ulicama Počitelja te istraživanje špilje Vjetrenica.

Na popisu 10 najuzbudljivijih europskih mjesta u ovoj godini našao se i talijanski Bari, škotsko otočje Shetland, francuski grad Lyon, švicarski grad Vavey te Lihtenštajn, donosi punkufer.dnevnik.hr.

Zadnje mjesto na popisu rezervirano je za Istru, njegovu vapnenačku obalu, odličnu hranu i vina te bogatu povijest i arhitekturu. Lonely Planet svojim čitateljima posebno preporučuje posjet Puli i Poreču, ljetne glazbene festivale i potragu za tartufima u jesen.

10 najuzbudljivijih mjesta za posjet u Europi u 2019. prema mišljenju Lonely Planeta:

 1. Visoke Tatre, Slovačka
 2. Madrid, Španjolska
 3. Sjeverna obala Islanda
 4. Hercegovina, BiH
 5. Bari, Italija
 6. Otočje Shetland, Škotska
 7. Lyon, Francuska
 8. Lihtenštajn
 9. Vavey, Švicarska
 10. Istra, Hrvatska

Preuzeto s dubrovacki.slobodnadalmacija.hr

Autor: Punkufer.hr

Mistični svijet dostupan svima

Špiljski bonton

 1. Nosite duge hlače i planinarske cipele. Nikako sandale ni cipele koje se kližu.
 2. Uvijek budite uz vodiča, ne udaljavajte se od grupe.
 3. Ako se osjećate umorno, obavijestite vodiča.
 4. Ne ostavljajte smeće, ne zaboravite da je zaštićeni ekosustav visoke vrijednosti.
 5. Nije dopušteno uvesti ljubimce.
 6. Ne uzimajte rekvizite iz špilje!
 7. Ne preporučuje se posjet djece mlađe od 4 godine, osoba s klaustrofobijom i onih s poteškoćama u kretanju.
 8. Zahvaljujemo na razumijevanju!

Špilja Vjetrenica Info

#1 u svijetu
po bioraznolikosti
7.014m
ukupna duljina kanala
600m
uređenih staza
11,6°C
prosječna godišnja temperatura

Što kažu naši posjetitelji

 • Duje, Split

  Nevjerojatna špilja! Kad uđeš, imaš osjećaj kao da si na nekom drugom planetu. Prvih pedesetak metara je malo nizak strop ali kad to prođeš, ušao si u svijet iz bajke. Na prvi pogled sve miruje a onda čuješ kap po kap vode koja gradi ove čudesne stalaktite i stalagnite! Obavezno posjetiti!!

Enjoy the best things to see in Zavala with a plan including Vjetrenica

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Nastavkom pregledavanja stranice slažete se sa korištenjem kolačića.